Ковчег Джеральда Даррелла

    Author: Єжова Тетяна Genre: »
    Rating

    Сьогодні, 7 січня виповнюється 95 років від дня народження англійського зоолога, письменника, натураліста, засновника Джерсійського зоопарку і Фонду охорони дикої природи Джеральда Малкольма Даррелла (1925-1995). Видатний письменник - автор 37 книг про подорожі.



    Гонорари за твори дозволили письменникові організувати безліч експедицій. У числі головних поїздок дослідника: подорож в Мамфе (1947-1948 рр.), На Великий Бар'єрний риф в Австралії (1969 р.), Мадагаскар, Маврикій іта інші Маскаренські острова (1982 р.).

    Першій шестимісячій поїздці Даррелла по Західній Африці присвячена дебютна книга «Перевантажений ковчег» (1953 р). Мета експедиції - збір колекції рідкісних видів. У експедиціях Даррелл слідував місії з охорони природи, збирав тварин для зоопарків, власного фонду охорони дикої природи, місцевих зоологів, а також знімав документальні фільми про природу. Все це стало головною справою і метою його життя.


    На честь Джеральда Даррелла названі види і підвиди тварин. Серед них «Ceylonthelphusa durrelli» - рідкісний прісноводний краб з острова Шрі-Ланка, «Benthophilus durrelli» - риба із сімейства бичкових, «Kotchevnik durrelli» - нічний метелик з сімейства червиць і багато інших.

    У 1959 році зоолог заснував Джерсійський зоопарк ( «Jersey Zoo»), а чотири роки по тому в 1963 році на базі зоопарку був створений Джерсійський фонд збереження диких тварин (у 1999 році фонд перейменували на його честь). 

    Місія Даррелла - розведення рідкісних і зникаючих видів тварин в зоопарку, а потім розселення їх в середовище природного проживання. Ідея зоолога стала загальноприйнятою науковою концепцією. Сьогодні ми можемо спостерігати за рожевим голубом, маврикійським боривітром, золотим левовим тамарином, австралійською жабою корроборі, променевою черепахою з Мадагаскару та іншими видами дикої природи. Заслуга фонду Даррелла в порятунку видів від повного зникнення.

    Книги Джеральда Даррелла «Зоопарк у моєму багажі», «Маєток-звіринець» і «Піймати мені колобуса» присвячені історії зоопарку. У зоологічному парку у просторих вольєрах мешкають рідкісні й вимираючі види тварин (156 видів). Це горили, орангутанги, білі вухаті фазани, краснощокі ібіси, ямайські хутії, очкові ведмеді та багато інших. У зоопарку панує атмосфера природного місця існування.

    На офіційному сайті Фонду охорони дикої природи імені Даррелла можна стежити за новинами. Наприклад, за порятунком найрідкіснішою в світі змії. «Колись антигуанський гонщик був на межі зникнення і вважався найрідкіснішою змією в світі. Тепер, завдяки роботі Фонду охорони дикої природи Даррелла, популяції цього виду ростуть ».

    Джеральд Даррелл відвідав Херсонщину в 1984-1985 рр. під час зйомок документального телевізійного серіалу для 4-го каналу Великобританії. Дослідник вирушив у найбільші і відомі заповідники від арктичної тундри до середньоазіатської пустелі: Окский, Астраханський, Баргузинский, Асканія-Нова, Чаткальский, Репетекський, Березинський і Дарвиновский заповідники.

    Leave a Reply

    Про блог

    Якщо ви, шановні читачі, зацікавлені читанням або хочете зібрати цікаві бібліородзинки, чи скласти бібліопазли літературних подій та знаменних дат,
    то цей блог - для вас!

    Disce gaudere!


    Загальна кількість переглядів сторінки

    До нових зустрічей

    Будемо раді приємно здивувати вас наступного разу!
    Щасти в
    ам, шановні читачі!
    Copyright © 2017 Тетяна Єжова. На платформі Blogger.