«Майбутнє людства – серед зірок»

    Author: Єжова Тетяна Genre: »
    Rating

    До 100-річчя від дня народження Айзека Азімова

    Айзек Азімов відомий нам, перш за все, як письменник-фантаст. Але мало хто знає, що він унікальний популяризатор науки. Доступною мовою він розповідав про космологію і кібернетику, медицину і хімію, літературознавство та математику, психологію й фізику. Азімов автор наукових путівників по Біблії, по творам Шекспіра й Мільтона, праць з історії Західної Європи і Сполучених Штатів. Для своїх сучасників він був генієм працьовитості і допитливості. За 54 роки свого життя він випустив 504 книги. Шанувальники Азімова дали йому прізвисько – «добрий доктор» за його глибокі наукові пізнання, за вміння вчити не повчаючи, за бажання дізнаватися нове й ділитися цим із людьми.

    Айзек Азімов народився 2 січня 1920 року в Росії. У ранні роки він розмовляв на ідиші та івриті. З дитинства любив читати розповіді про Шолом Алейхема. Батьки Айзека емігрували в Штати в1923 році, за його спогадами, з ним у валізі. Сім'я влаштувалася в Брукліні, де батько у 1926 році купив маленьку кондитерську лавку.

    Хлопчик навчився читати, коли йому не було й п'яти років. У сім років у нього вже був формуляр місцевої бібліотеки. Він читав все й у великій кількості. Початкову школу він закінчив з кращими результатами.

    Перша зустріч з науковою фантастикою відбулася у Азімова в 1929 році: у книжковій крамниці, поряд з кондитерською батька, з'явилися екземпляри науково-фантастичних журналів.

    Писати Азімов почав в 11 років. Першою була книга про хлопчиків, які живуть в маленькому містечку. Під час написання книги перші дві глави Айзек переказав своєму другові й той зажадав продовження. З того моменту хлопець зрозумів, що він володіє письменницьким даром, і став серйозно ставитися до своєї літературної діяльності. 

    Дебютною стала розповідь «В полоні у Вести» в журналі «Amazing Stories». Пізніше у друк потрапив його твір «Прихід ночі» про планету, що обертається в системі шести зірок, де ніч настає раз у 2049 років. Розповідь стала надзвичайно популярною та найвідомішою з коли-небудь опублікованих. Помітили її також члени Американської Асоціації письменників-фантастів, і оголосили «Прихід ночі» найкращим з усіх фантастичних оповідань, які були опубліковані в світі в цьому жанрі.

    Через кілька років фантаст почав писати першу з своїх історій про роботів – оповідання «Робі», а згодом і «Брехуна», про робота що вмів читати думки. У цьому творі з’являються три закона роботехніки. У збірці «Я робот», що принесла Азімову всесвітню популярність, автор розвіює упередження щодо штучних істот. До фантастики Азімова, в більшості історій роботи бунтували або вбивали своїх творців. Герої ж Азімова стали помічниками людей, часто розумнішими, ніж їх господарі. На цьому письменник-фантаст не зупинявся й вигадував все більше і більше історій та персонажів.

    Згодом Азімова забрали до армії, але й після військової служби він продовжував навчатися. Тепер вже у Нью-Йорку. 

    Здобувши середню освіту, Азімов за бажанням батьків, намагався стати медиком. Згодом Айзек зробив спробу вступити в найпрестижніший коледж Колумбійського університету. Він був прийнятий в юнацький коледж Сет Лоу в Брукліні. Через рік цей коледж закрився і Азімов все ж таки потрапив до Колумбійського університету, правда, як простий слухач, а не студент елітного коледжу. 
    У 1957 році Азімов став лауреатом Премії Фонду Томаса Альви Едісона за книгу «Цеглинки світобудови», присвячену хімічним елементам.

    У 1960 році Асоціація Американських кардіологів удостоїла його премії Говарда за книгу про хімію крові «Ріка обітована». За серію книг з хімії він отримав в 1965 році премію Джеймса Грейді від Американського хімічного товариства, а у 1967 році Азімову було вручено за популяризацію науки Вестінгаузовську премію Американської Асоціації підтримки науки.

    Особливо пишався Азімов нагородами за роботу у фантастиці.

    У 1963 році він отримав свою першу нагороду «Премію Х'юґо (Hugo)» – премію в області наукової фантастики. Його трилогія «Підстава» була визначена як краща фантастична серія всіх часів. 

    На його долю випало чимало випробувань. Усе своє життя він долав труднощі тільки одним способом – писав. Ось і в останні дні життя письменник диктував дружині Дженон свою останню книгу спогадів «Я Азімов». Вона у нього була 504-та, остання. «Якщо лікар скаже, що мені залишилося жити п’ять хвилин, я не буду рвати на собі волосся. Просто я стану друкувати на машинці трохи швидше», – казав Айзек Азімов.

     

    Створені Айзеком праці розійшлися по світу, а деякі терміни, створені Азімовим, такі, як «робототехніка», «позитронік», «позитроніка», тепер можна зустріти у словниках різних країн світу.

    Цікаво, що коли в Нью-Йорку в 1964 році проходила Всесвітня виставка, Айзек Азімов на прохання газети The New York Times дав прогноз, як буде виглядати світ в 2014 році.

    Він вірно передбачив майже всі сьогоднішні технічні нововведення. Але, як майже всі футурологи, він не дав картини соціального устрою світу.


    Тезово його світ у 2014 році виглядав таким:


    1) Будинки в основному будуть підземними (як і більша частина простору міста). Це дозволить зменшити їх обігрів взимку або охолодження влітку. Поверхня міста буде віддана під городи, випас худоби та парки.

    2) Побутова робота буде зведена до мінімуму. Тостери, автоматичні кавоварки, скороварки і т.п. - приготування їжі буде відбуватися за таймером. Але невелика кухня буде - кулінарія залишиться для багатьох як хобі.

    3) Роботи не витиснуть людей. Буде багато комп'ютерів з «мізками» робота, але управляти ними все одно буде людина.

    4) Кінофільми будуть тривимірними, в 3-D форматі.

    5) Техніка не матиме електричного шнура - вона буде працювати на довгоживучих батареях і акумуляторах.

    6) Половина енергії на Землі вироблятися на АЕС.

    7) Великі сонячні електростанції будуть введені в пустелях - в Арізоні, Ізраїлі, Казахстані. До 2014 року вже буде розроблена технологія «збору» сонячної енергії в космосі та її фокусування на Землю.

    8) Транспорт майбутнього стане мало стикатися з дорогою - він буде парити над нею на висоті 0,5-1 метр. «Надводним», що ковзає по поверхні води, буде і річковий і морський транспорт.

    9) Доставка товарів та матеріалів буде здійснюватися на зразок пневмопошти.

    10) Телефони будуть портативними, а їх екрани стануть використовуватися для вивчення документів і фотографій, читання фрагментів  книг. Зв'язок буде здійснюватися через супутники.

    11) До 2014 року безпілотні кораблі досягнуть Марса. У цей же час буде розроблятися програма марсіанської колонії.

    12) Населення Землі досягне 6,5 млрд., а США - 350 млн. Агломерація між Бостоном і Вашингтоном буде мати чисельність 40 млн. Чоловік.

    Демографічний вибух змусить активніше освоювати арктичні і пустельні простори, а також колонізувати шельф (розробка підводних міст)

    13) У сільському господарстві основу прогресу складуть мікроорганізми. Зокрема, вони будуть переробляти в продукти дріжджі та водорості. Правда, на той час ще не вдасться зломити психологічний опір до таких новацій.

    14) Середня тривалість життя в розвинених країнах досягне 85 років. Дітонародження буде поставлено під контроль.

    15) Комп'ютерні дисципліни стануть основою навчального процесу в школах.

    16) Людство буде страждати від нудьги. Тому психіатрія стане найважливішою медичною спеціальністю.

    17) Еліта суспільства буде нечисленна, і вона стане займатися творчою роботою.



    Афоризми Айзека Азімова

    • Господь любить нас усіх, але від жодного з нас не в захваті.

    • Безсоння - це коли не можеш спати, навіть коли вже час прокидатися.

    • Кожен має право вірити у що він хоче. Я тільки проти того, щоб змушувати всіх вірити в щось одне.

    • Якщо лікар скаже, що мені залишилося жити п'ять хвилин, я не буду рвати на собі волосся. Просто я стану друкувати на машинці трохи швидше.

    • Перше правило дієтики: якщо це смачно, значить, це шкідливо для вас.

    • Існує тільки один світильник науки, і запалити його в будь-якому місці, значить запалити скрізь.

    • Жодне розумне рішення нині не може бути прийнято без урахування не тільки того, який світ є в сьогоденні, але і того, яким він повинен стати в майбутньому.

       

      Хочете дізнатися більше та прочитати твори А.Азімова - запрошуємо в "Книжкову Одіссею"!

       

    Leave a Reply

    Про блог

    Якщо ви, шановні читачі, зацікавлені читанням або хочете зібрати цікаві бібліородзинки, чи скласти бібліопазли літературних подій та знаменних дат,
    то цей блог - для вас!

    Disce gaudere!


    Загальна кількість переглядів сторінки

    До нових зустрічей

    Будемо раді приємно здивувати вас наступного разу!
    Щасти в
    ам, шановні читачі!
    Copyright © 2017 Тетяна Єжова. На платформі Blogger.