Сергій Бондарчук – оскароносний майстер

    Author: Єжова Тетяна Genre: »
    Rating

    Відомому кінорежисерові Сергію Бондарчуку сьогодні виповнилося б 100 років. Сергій Федорович  народився  на Херсонщині,  в селищі Білозерка, 25 вересня 1920 року.     Невдовзі сім’я майбутнього актора переїхала у Таганрог, де пройшло  його дитинство. 


    Перше визнання режисерові принесла його акторська робота - роль Тараса Шевченка в однойменному фільмі 1952 року, за яку він отримав високе на той час звання Народного артиста СРСР. Але світову славу Сергій Бондарчук здобув як режисер. 


    Найвідоміший його фільм – кіноепопея за романом Л. Толстого "Війна і мир", за яку він 1968 року отримав Оскара. У фільмі Бондарчук також зіграв роль Безухова і написав сценарій. Під час зйомок «Війни та миру» у молодого іще режисера кілька разів... зупинялось серце. Фільм вийшов на екрани в 1966 — 1967 роках і одразу став світовою сенсацією.


    Після картини “Війна і мир” та успіху фільму “Вони воювали за Батьківщину” режисера називали “майстром батальних сцен”.


    Втім, він мріяв створити глибоко епічну, ліричну картину. Й у 1977 році Сергій Бондарчук береться за екранізацію оповідання Антона Чехова “Степ”, у якій втілився лірико-філософський талант кіномислення майстра. За свідченнями дружини, Сергій Бондарчук був закоханий у це оповідання. Ідею зняти кіно за цим твором режисер виношував з 60-го року і не припиняв працювати над сценарієм. Для роботи над образом 9-ти річного головного героя режисер використав спогади та відчуття власного дитинства.

    У 1980 році Сергій Бондарчук удостоєний звання Героя Соціалістичної Праці. 


    1982 року у творчому поступі стається ще одна важлива подія — за значний внесок у кінокультуру його відзначають престижною Міжнародною премією Академії Сімба (Італія), підкреслюючи вагу митця для традицій європейського кіно, спрямованого досліджувати й виражати глибинні людські поривання, переживання, прагнення.

    1982  року за роль кардинала Монтанеллі  в  трисерійному  художньому  фільмі  "Овід" на  Київській  кіностудії  ім. О.П.Довженка Сергій Федорович удостоєний  Шевченківської премії  разом  з  режисером-постановником М.П.Мащенком та  виконавцем  ролі  Овода А.І.Харитоновим.


    У 2000 році на березі Білого озера в Білозерці встановлено пам’ятний знак на місці, де стояв будинок, в якому народився Сергій Бондарчук.

    Єжова Т.М., завідувач бібліотеки




    Leave a Reply

    Про блог

    Якщо ви, шановні читачі, зацікавлені читанням або хочете зібрати цікаві бібліородзинки, чи скласти бібліопазли літературних подій та знаменних дат,
    то цей блог - для вас!

    Disce gaudere!


    Загальна кількість переглядів сторінки

    До нових зустрічей

    Будемо раді приємно здивувати вас наступного разу!
    Щасти в
    ам, шановні читачі!
    Copyright © 2017 Тетяна Єжова. На платформі Blogger.