Ювілейному - 50!

    Author: Єжова Тетяна Genre: »
    Rating

    1 травня 2020 року виповнюється 50 років кіноконцертному залу "Ювілейний".

    Кіноконцертний зал розташований на території колишньої Херсонської фортеці і є візитівкою міста Херсона та Херсонської області.


    Побудований у 1970 році за повторно застосованим проектом Харківської Кіноконцертної зали "Україна", що зазнав корегування через необхідність цілорічного функціонування театру і збільшення розмірів екрану. Роботу виконував проектний інститут "Харківпроект", архітектори Григорій Соколовський та Галина Скріпченко.

    Будівництво почали в другій половині 1960-х років на місці стрілецького тиру ДОСААФ, який примикав до довгого паркана, що огороджує стадіон «Спартак». Спочатку херсонці вирішили, що будують стаціонарний цирк. Згодом архітектурна форма споруди набула вигляду форменого кашкета. Пізніше стало відомо, що це буде кіноконцертний зал. Але херсонців цікавило: а що ж там усередині. Першими це побачили партійна і адміністративна еліти області, коли 15 квітня 1970 року заповнили 1700 місць залу, де відзначили 100 років від дня народження Володимира Ульянова. На честь цієї круглої дати і був названий зал «Ювілейний».


    Але справжнє свято відкриття культурного осередку відбулося 1 травня в 14:00. Охочих потрапити в зал було настільки багато, що перекупщики за квиток вартістю в 50 копійок брали 2 карбованця. Багато херсонців потай уникали присутності на демонстрації солідарності трудящих, щоб добути заповітний голубий квиточок: вони бажали побачити інтер'єр кіноконцертного залу.

    Після невеликої промови директора «Ювілейного» Олексія Бондаренко двері кінотеатру відкрилися для перших його глядачів. Побачене перевершило всі очікування. Для того часу це було супер. Тоді не знали, що херсонський «Ювілейний» - це близнюк харківської «України».


    Херсонський "Ювілейний" був побудований пізніше, але вже з урахуванням незручностей харківського варіанту. При всій схожості залу для глядачів в Харкові не було фойє з роздягальнею, буфетом, кімнати для куріння кімнатою, туалетами. У херсонському же все це було враховано. З тих пір тільки «Ювілейний» мав право першого прокату в Херсоні нових вітчизняних і зарубіжних фільмів, а в наданні приміщення для найрізноманітніших концертів він був поза конкуренцією.

    Сьогодні ККЗ «Ювілейний» — це 2-х зальний кінотеатр. Велика зала на 1500 місць, де проходять концерти та масові заходи, як міста так і області, і маленька зала на 100 місць, обладнана американською звуковою системою Dolby Digital, а також цифровим проектором німецької фірми Barco, який дає можливість дивитися фільми як 2D так 3D формата.

    У просторому фойє розміщений бар, працює каса і Wi-Fi, створенна мала сцена із звуковим обладнанням для проведення різноманітних заходів.

    Колектив працює з усіма компаніями-прокатниками, представленими на українському кіноринку.

    Проводить кіноклуби як для малечі - «Капітошка», так і для тих кому 50+ - «Голлівуд», кіноклуб для пенсіонерів «Старі фільми про головне…».

    Для комфортності відвідувачів, створенний проект реконструкції фойє, який пропонується переглянути на офіційному сайті кінотеатру. До Вашої уваги декілька світлин цього проекту.




    Вітаємо колектив кінотеатру з ювілеєм і бажаємо успіхів і натхнення!

    Дізнатися більше

    Leave a Reply

    Про блог

    Якщо ви, шановні читачі, зацікавлені читанням або хочете зібрати цікаві бібліородзинки, чи скласти бібліопазли літературних подій та знаменних дат,
    то цей блог - для вас!

    Disce gaudere!


    Загальна кількість переглядів сторінки

    До нових зустрічей

    Будемо раді приємно здивувати вас наступного разу!
    Щасти в
    ам, шановні читачі!
    Copyright © 2017 Тетяна Єжова. На платформі Blogger.