«Герольд-візитка» від бібліотеки ліцею

    Author: Єжова Тетяна Genre: »
    Rating

    До 100-річчя Державного Герба України 

    25 лютого виповниться 100 років Першому офіційному Державному гербу України. З нагоди відзначення цієї дати та Дня Державного Герба України Єжова Т.М,, завідувач бібліотеки ліцею, спільно зі Стельмах С.М., учителем історії, провела сьогодні виховний захід «Герольд-візитка» для учнів 9 УІФ класу.





    Учні дізналися цікаві факти нашої історії. Ведучі заходу розповіли, що тризуб був офіційним символом князя Володимира Великого та спадкоємним геральдичним знаком для нащадків князя.

    Його зображення археологи знаходять на монетах, посуді, печатках, якими скріплювалися  міжнародні договори, укладені Київською Руссю. Перша згадка у літописах про цей знак належить до Х століття як про родовий знак Рюриковичів часів Київської Русі.


    У свою чергу, діти продемонстрували блискучу ерудицію, розповівши, що зображення знака, схожого на тризуб, археологи зустрічали в багатьох пам’ятках культури, датованих першими століттями нашої ери, навіть у період трипільської культури (5—3 тис. до н.е.) та про те, що подібні зображення є на давніх солярних знаках в Індії, Месопотамії й інших регіонах Євразійського континенту.


    У результаті стихійної дискусії дійшли висновку, що цей знак символізує триєдиність та тривимірність світу.

    Ізюминкою свята став флешмоб – учні, взявшись за руки, створили живе зображення українського герба.


    Насамкінець Єжова Т.М. розповіла про науку геральдику, історію її походження та в ігровій формі пояснила геральдичні знаки на гербі Херсона. Так трансформувалася ідея Ізмаїльської ЦДБ, яку бібліотека ліцею придбала на VIII Міжрегіональному ярмарку інноваційних ідей «БібліоКре@тив-2017».


    Шанобливе ставлення до державних символів, патріотичні почуття і гордість за власну країну є сходинкою в закладенні духовних основ державності.

    Єжова Т.М., завідувач бібліотеки

    Leave a Reply

    Про блог

    Якщо ви, шановні читачі, зацікавлені читанням або хочете зібрати цікаві бібліородзинки, чи скласти бібліопазли літературних подій та знаменних дат,
    то цей блог - для вас!

    Disce gaudere!


    Загальна кількість переглядів сторінки

    До нових зустрічей

    Будемо раді приємно здивувати вас наступного разу!
    Щасти в
    ам, шановні читачі!
    Copyright © 2017 Тетяна Єжова. На платформі Blogger.