Дослідник майбутнього

    Author: Єжова Тетяна Genre: »
    Rating

    12 вересня світ святкує день народження знаменитого письменника з Польщі Станіслава Лема, що завоював любов читачів усього світу творами в жанрі науково-філософської фантастики.
    Письменник став лауреатом багатьох польських і зарубіжних премій, в їх числі і державних премій Австрії, Польщі, премії імені Кафки. А також він став кавалером Ордена Білого Орла, володарем вчених ступенів, почесним доктором декількох університетів. 
    Чудовий фільм "Солярис" створений за однойменним твором, який написав Станіслав Лем. 
    Народився незвичайний фантаст в польському місті Львові у вересні 1921 року в родині шановного лікаря. Закінчив чоловічу гімназію в вересні 1939 року. І тоді ж Львів став радянським містом. Лем Станіслав хотів вивчати технічні науки, але вступити в політехнічний вуз йому не вдалося. За допомогою батька він був влаштований в медичний і почав вчитися там зовсім без ентузіазму. Через два роки Львів став німецьким містом, і навчальні заклади припинили свою роботу.
    Він був не такий простий, майбутній письменник. Явно єврейське походження робило його життя в окупації повної щохвилинної небезпеки. Він міг потрапити в гетто і померти там, як це сталося з практично всієї львівською інтелігенцією. Документи, правда, вдалося виправити, за якими і влаштувався Лем Станіслав механіком в німецьку фірму по переробці металу. У 1944 році Львів знову став польським містом, і майбутній письменник продовжив навчання в медичному інституті. 
    Однак в 1946 році Львів знову став радянським містом. Лем Станіслав потрапив у велике переселення - репатріацію, і продовжив навчання вже в Краківському університеті - на медичному факультеті, до якого не став ставитися інакше. 
    Навіть останні іспити здавати не став, отримавши тільки сертифікат, але не диплом. Може тому, що боявся зайнятися нелюбою справою, а може не хотів з дипломом робити кар`єру військового лікаря. Влаштувався він в 1948 році після закінчення вузу в наукову лабораторію молодшим асистентом і був цьому дуже радий. Його вже не приваблювала ніяка робота, крім однієї, і це вже була інженерія. 
    З 1946 він почав публікувати свої фантастичні твори, тобто став письменником. Станіслав Лем, фото якого тепер напевно бачив кожен, а багато і постійно тримають його на своєму письмовому столі, саме в той момент знайшов в собі те, що шукав.
    Перший його роман "Людина з Марса" був надрукований в Nowy Swiat Przygod - щотижневому журналі. Читачі перейнялися задумом, буквально з перших творів Станіслав Лем став культовим письменником в Польщі. Це був уже 1951 рік, коли майже миттєво зникали з прилавків щойно видані його "Астронавти". Писав тепер Станіслав Лем практично не перестаючи. Відгуки про його твори рясніли вже на сторінках всієї періодики світу. 

    Лем багато подорожував по Німеччині, Чехословаччині. Часто їздив і в Радянський Союз. У 1982 році Станіслав Лем, цитати з творів якого вже використовували люди незалежно від громадянства, місця проживання, статі і віку, переїхав до Австрії.

    Станіслав Лем писав і про позаземні цивілізації й про технології майбутнього. Пізні твори відзначені ідеалізацією громадських устремлінь, близькі до жанру утопії, де людині нудно через технологічне перерозвинення. Його тексти насичені гумором, сатирою, філософією. Цитати Станіслава Лема з "Зоряних щоденників Йона Тихого" використовують повсюдно протягом багатьох десятків років. Недаремно письменник захоплювався не тільки фантастикою, але і футурологією. 

    Книги Лема перекладені більш ніж на сорок мов, продано їх теж надзвичайно багато - далеко за тридцять мільйонів примірників. Зроблено понад двадцять екранізацій за його творами, серед яких основна частина знята Польщею і СРСР, проте поряд з ними відзначилися Чехословаччина, Німеччина, Англія, США і навіть Азербайджан. 



    Кращою з картин є, безперечно, "Солярис", яку зняв А.Тарковський. 

    Станіслав Лем - письменник, якому притаманна словотворчість. Кількість створених ним  неологізмів, які використовуються послідовниками, перевалило за дев`ять тисяч.  Письменник дуже влучно й дотепно втілює свої думки в слова: "Машина, тупа, нехитра, нездатна розкинути розумом, робить, що накажуть. А кмітлива людина спочатку міркує, що вигідніше: вирішити запропоновану задачу або спробувати від неї відкрутитися?". "Межі моральної відповідальності набагато ширше сфери дії судових кодексів". "Суть старості в тому, що набуваєш досвід, яким не можна скористатися". 

    Разом з такою тонкістю мовних образів вражає і широта охоплення своєю творчістю вселенських реалій і не реалій: і утопії, і антиутопії, і легкі казочки про космос, і важка соціальна інженерія, альтернативне сьогодення і сильно затуманене майбутнє. І всюди розсипані певні позначки, які змушують читача мислити, причому необов`язково так, як імовірно думав Станіслав Лем. 

    Бібліографія його настільки велика, що дає можливість зупинитися лише на найбільш знакових творах. 

    Пропонуємо вам прочитати представлені книги або завітати до бібліотеки ліцею та обрати на свій смак.


    Це класичне оповідання в жанрі наукової фантастики, де ідея служить головною дійовою особою - це суперпрониклива комп`ютерна мережа. Футурологія, якої у багатьох творах дотримувався автор, постає тут у аспектах передбачення подій, які поки не настали. Сюжет невибагливий, але компенсований філософськими проблемами, наприклад, як час позначається в свідомості людини. Час постає виміром найбільш складним для сприйняття. 






    Цей цикл написаний від першої особи, де автор виступає в ролі літературного критика, який рецензує ненаписані твори. Дуже багато філософії, гумору, зухвалої сатири по відношенню навіть до власних уявлень про світ, в якому літературний герой живе. Це книга про марних мріях і перебігу великих думок в абсолютну порожнечу, оскільки саме там знаходиться все нездійснене. 








    Цей роман навряд чи має ту чистотою жанру, яка зазвичай властива автору. Це не фантастика, а скоріше навпаки: проблематика його стосується соціології, екології, взаємовідносин природи і людини. Слідами Герберта Уеллса ("Машина часу") Станіслав Лем піднімає тему адаптації людства в навколишньому середовищі, коли герой потрапляє в епоху, яка на тисячі років віддалена від тієї, де він народився. Тут теж присутні і іронія, і серйозні відносини, і фантастика, і реальність, і сарказм, і фантасмагорія. У романі немає космічних кораблів, але є багатогранність і непередбачуваність людської психології.


    Leave a Reply

    Про блог

    Якщо ви, шановні читачі, зацікавлені читанням або хочете зібрати цікаві бібліородзинки, чи скласти бібліопазли літературних подій та знаменних дат,
    то цей блог - для вас!

    Disce gaudere!


    Загальна кількість переглядів сторінки

    До нових зустрічей

    Будемо раді приємно здивувати вас наступного разу!
    Щасти в
    ам, шановні читачі!
    Copyright © 2017 Тетяна Єжова. На платформі Blogger.